Cabinet individual de psihologie
Bălan Constantin Răzvan

Întrebări frecvente

Am citit pe site ce tip de servicii oferiţi, dar ce înseamnă toate acele lucruri?

Prin cabinetul individual de psihologie, ofer soluţii care să rezolve primele simptome acuzate de pacient în cazul unor tulburări (depresie, anxietate, dependenţă de substanţe etc). Totodată, veţi găsi aici soluţii pentru restructurarea comportamentului şi a atitudinilor care conduc la simptomele acuzate, dar şi soluţii pentru creşterea potenţialului de contracarare a unor simptome precum nefericirea, teama de relaţii, inclusiv cele de lungă durată, renunţarea la un loc de muncă mai bun, dar mai solicitant etc.

Care sunt problemele ce pot fi rezolvate prin terapia cognitiv-comportamentală?

Iată numai trei exemple care vă pot ajuta să vă formaţi o opinie:

- prin psihoterapia adolescentului, se pot rezolva sau îmbunătăţi: rezultatele slabe la învăţătură, anxietatea, problemele de conduită, inclusiv delicvenţă, depresia, reacţiile la divorţul părinţilor, nivelul scăzut al stimei de sine, retardul mental, influenţa negativă a anturajului, conflictele cu părinţii, stresul posttraumatic, violenţa şcolară sau domestică, managementul furiei, fobia socială şi fobiile specifice, confuzia faţă de identitatea sexuală;

- prin terapia de cuplu, putem obţine rezultate în probleme ce ţin de dezechilibrul emoţional, sarcinile nedorite, conflictele cu copiii, acordăm sprijin psihologic în adopţia unui copil, în rezolvarea problemelor de comunicare, terapie de suport în cazul decesului unui membru al familiei, al depresiei unui membru al familiei, al dependenţei de un membru al familiei. Psihoterapia vizează şi abuzul sexual extraconjugal, conflictele de afaceri între membrii familiei, schimbarea statutului social şi a bunăstării materiale a familiei, schimbarea locului de muncă şi relocarea, infidelitate, gelozie, boală cronică sau divorţ;

- o altă problemă ce poate fi tratată prin psihoterapie este dependenţa, care este cunoscută mai ales sub forma consumului excesiv de substanţe şi intoxicări acute (fumat, droguri, alcool, medicamente etc). Tot prin psihoterapie, însă, se pot redresa şi formele moderne ale dependenţei, cum ar fi practicarea jocurilor de noroc sau a jocurilor pe calculator sau pe Internet. Etapele urmate într-o astfel de terapie sunt: evaluarea condiţiilor biomedicale şi a complicaţiilor (durere cronică, alte probleme de sănătate), aspectele emoţionale, comportamentale şi cognitive (ADHD/ADD, comportament antisocial, anxietate, traume din copilărie, depresie, tulburări de alimentaţie, conflicte în familie, impulsivitate, promiscuitate sexuală, confuzie spirituală), pregătirea pentru schimbare (rezistenţă la tratament sau la terapie), evitarea recăderii şi în final recuperarea (rezolvarea problemelor ocupaţionale, lipsa anturajului sau refuzul de reintegrare în grupul social, conflictele relaţionale).

Problemele mele au vreo legatură cu experienţele din copilărie?

Unele dintre problemele pe care le aveţi ar putea fi cauzate de părinţi, de fraţi/ surori sau de colegi, dar soluţiile sunt întotdeauna la dumneavoastră, în modul în care gândiţi sau acţionaţi în prezent. Este bine, totuşi, ca din când în cand să apelaţi la un specialist cu care să identificaţi sursa care produce problemele, să le discutaţi şi să învăţaţi cum să vă schimbaţi modul în care le percepeţi acum.

Problemele mele au vreo legatură cu biochimia?

Unele dintre problemele pe care le aveţi ar putea fi cauzate de biochimie, dar sunt şi alţi factori la fel de importanţi – cum ar fi modul în care gândiţi, vă comportaţi şi relaţionaţi, după cum sunt ţi evenimentele din prezent sau din trecutul dumneavoastră. Urmarea unei terapii cognitiv-comportamentale nu presupune luarea de pastile, dar nici nu exclude un tratament medicamentos. Există însă suficiente dovezi conform cărora, în multe afecţiuni de ordin psihiatric, terapia cognitiv-comportamentală este la fel de eficientă ca şi medicamentaţia. De exemplu, la atingerea unui nivel ridicat de depresie sau anxietate, ar putea fi chiar indicat să combinaţi tratamentul medicamentos cu psihoterapia. Avantajul terapiei cognitiv-comportamentale este că învăţaţi cum să vă rezolvaţi singur problemele în timp.

De unde ştiu când şi dacă m-am făcut bine?

Dumneavoastră, împreună cu psihoterapeutul, veţi identifica la începutul terapiei nişte obiective clare, pe care le puteţi modifica oricând pe parcurs. Astfel, puteti să evaluaţi singur(ă) dacă şi când aţi devenit mai puţin depresiv(ă), anxios/naxioasă, furios/furioasă şi aţa mai departe. Sunteţi liber(ă) să îi daţi psihoterapeutului feedback referitor la orice progres. Feedback-ul este extrem de util pentru a vedea ce a funcţionat şi ce nu a mers aşa cum v-aţi fi dorit.

Unde pot găsi mai multe informaţii despre psihoterapia cognitiv-comportamentală?

Psihoterapeutul vă poate recomanda fie cărţi, fie articole, fie site-uri, în funcţie de problemele pe care doriţi să le rezolvaţi. Cu cât vă veţi cunoaşte mai bine, cu atât vă veţi simţi mai bine şi suntem convinşi de acest lucru. Vrem să vă învăţam cum să deveniţi propriul psihoterapeut.

telefon 075 TERAPIE (075 837 27 43) | email: 075terapie@gmail.com